İmplant Tedavisi

Dental implant nedir?

Birçok insan diş çürümesi, diş eti hastalıkları veya travma sebebiyle dişlerini kaybetmektedir. Geçmişte, diş eksikliğinin tedavi seçeneği komsu dişler ufaltılarak üstlerine oturan köprüler veya takmalı çıkarmalı hareketli protezlerdi. Artık implantlar ile birlikte yandaki dişlere herhangi bir işlem yapmadan, daha güvenilir, daha estetik ve daha kalıcı bir şekilde dişsizliği çözmek mümkün.

İmplant; doku dostu titanyum alaşımlarından üretilen bir yapay diş kökü olarak işlev görür. Bu yapay kökün içerisine planlanan protetik üst yapıya uygun bir protez ara parçası oturur ve onun üstüne de kişiye özel olarak porselen veya zirkonyum bir diş işlenir.

Dental implantların avantajları nelerdir?

Dental implantların konvansiyonel tekniklere göre pek çok avantajı mevcuttur. Diş implantları kendi dişleriniz gibi görünür ve sizlere doğal diş hissi yaratır. Üstelik kemikle kaynaşacak şekilde tasarlandıkları için kalıcıdır. Diş implantları sayesinde köprülerde olduğu gibi komşu dişlerin formlarının küçültülmesi/değiştirilmesi gerekmez. Temizlenmesi ve bakımı köprülere göre daha kolay olduğundan uzun süre kendi dişleriniz ağzınızda sağlıklı olarak kalmaya devam ederler. Uzun köprülerin altında gıda birikmesine bağlı oluşan koku ve kötü tat, tek bir kök ve tek bir diş seklinde olan implant üzeri dişlerde temizlenme kolaylığı sayesinde oluşmaz. Bireysel implantlar ağız hijyeninin sağlanmasını kolaylaştırarak dişler arasında kolay erişim sağlar.

Hareketli protezlerde olan konuşma ve çiğneme sırasındaki hareketler implant destekli protezlerde olmadığı için daha konforlu, doğal dişlere en yakın çiğneme hissi yaratırken aynı zamanda konuşma esnasında hareket etme yerinden çıkma durumu olmadığı için telaffuz ve özgüven tekrar kazanılmış olur. Diş implantları ile birlikte uygulanan sabit dişler doğala en yakın gülümsemenizi geri kazandırır.
İmplantlar ağız hijyeni kurallarına uyulduğunda uzun süre hatta ömür boyu kullanılabilir. Dental implantlar, hareketli protezlerin çıkarılmasında karşılaşılan rahatsızlıkların önüne geçer.

Dental implant herkese uygun mudur?

Rutin bir diş çekimi yapılabilen biri diş implantı için uygun olarak düşünülebilir. Yeterli kemik ve sağlıklı diş etlerine sahip olmak gerekmektedir. Hastalar, implant sonrası ağız hijyenine dikkat etmeyi ve düzenli olarak diş hekimlerini ziyaret etmeyi taahhüt etmelidirler. Ağır sigara kullanımı, kontrol altında olmayan diyabet veya kalp rahatsızlıkları, bifosfanat kullanımı, baş / boyun bölgesine yapılmış olan radyasyon tedavileri ve kemoterapi implant uygulanması öncesi konsültasyon ve testler gerektiren birey özelinde değerlendirilmesi gereken durumlardır.

Sağlık sigortası implant maliyetini karşılıyormu mu?

Sigorta planınıza ve / veya diş kaybınızın nedenine bağlı olarak özel sigorta kapsamında sigorta firmanız işlemin tamamını veya bir kısmını kapsıyor olabilir. Bu konu hakkında detaylı sorularınızı muayenenizi takiben plan oluştuğunda sigorta sağlayıcınız üzerinden sorgulatılabilir.

İmplant tedavisinin aşamaları nelerdir? Nasıl başlar?

Detaylı radyolojik inceleme ve muayneyi takiben sizin çene yapınıza en uygun tedavi planı oluşturulur gerekli işe implant öncesinde kaybedilmiş olan kemik dokusunun yerine konması için ön cerrahi işlemler uygulanır.
Titanyumdan yapılmış, diş kökünü taklit eden diş implantı eksik dişin bir zamanlar kökünün bulunduğu kemik yuvasına yerleştirilir. İmplantı saran çene kemiği iyileştikçe, kemik hücreleri implant yüzeyini kolonize eder ve implantla kemik bağlantısı oluşur, implant kemiğe güvenli bir şekilde tutunur. Bu kaynaşma süreci yaşa genel sağlık durumuna ve bölgedeki kemiğin yapısına bağlı olarak 2 ila 4 ay arasında sürmektedir. İmplant çene kemiğine tamamen tutunduktan sonra üst yapı yani diş yapımı başlar. Bu aşamada implantın üzerini kapatan kapak çıkarılıp yerine implant içerisine oturan bir protez parçası takılır ve ölçü alınır. Bu ölçü üzerinden size özel bir porselen veya zirkonyum diş işlenir. İmplant üzerine uygulanan bu dişler kendi doğal dişleriniz gibi görünür, hisseder ve işlev görür.

İmplant tedavisi ağrılı bir işlem midir?

İmplant operasyonundan önce işlem bölgesine lokal anestezi uygulanır. Bu sayede bölgede işlem sırasında herhangi bir ağrı veya acı hissetmezsiniz. Bazı gerekli durumlarda (aşırı bulantı refleksi, aşırı korku, zihinsel engel vb.) sedasyon ya da genel anestezi uygulanır. Lokal anestezi yapılan hastalarda, gün içerisinde anestezi etkisi dağıldıktan sonra hafif ağrılar olabilir. Bu ağrıların önüne geçmek için ağrı kesici hap veya iğneler reçete edilmektedir.

Tedavi sonrası dental implantlara nasıl bakılır?

Operasyon sonrası herhangi bir enfeksiyon durumu yaşanmaması için reçete edilen antibiyotiklere ek olarak ağız hijyenine dikkat edilmesi çok önemlidir. İşlem sonrasında 2. Günden itibaren her yemekten sonra fırçalamak ve gargara kullanmak gerekir. Uzun dönemde implantların sağlığını korumak içinde normal dişlerde olduğu gibi, diş ipleri, ara yüz fırçaları ve ağız duşları kullanılarak implant uygulanmış bölgenin temizliği sağlanmalıdır. Altı ayda bir veya yılık düzenli olarak kontroller önerilir.

  • Tedaviler Hakkında Bilgi Alın
  • Röntgen / Fotoğraf Gönderin